Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotografování blesků je velmi zajímavý, ale zároveň nebezpečný koníček. 
Proto je bezpečnost na prvním místě! Ne každý chápe, že během bouřky může blesk zasáhnout kdykoli a kdekoli. Nezapomeňte najít bezpečné místo pro fotografování. V ideálním případě je dobré být uvnitř budovy nebo třeba ve stojícím autě. Já fotografuji hlavně z auta, které by mělo sloužit jako tzv. Faradayova klec, po jejímž povrchu elektrický výboj sklouzne do země a lidem uvnitř by se nemělo nic stát. Při fotografování venku, buďte velmi opatrní, zejména pokud je v blízkosti voda, vysoké stromy, stožáry nebo budovy. Fotografování bouřek je časově náročné a bohužel to také znamená, že jsem někdy vzhůru až do 3 hodin.

img_2521.jpgPokud chcete získat kvalitní záběry, potřebujete digitální zrcadlovku se stativem. Je vhodnější fotografovat za soumraku nebo ve tmě. Ve dne nemusí být blesk tak výrazný, nebo musíte použít ND filtry. Zkontrolujte, zda má fotoaparát režimy, kde lze ručně nastavit rychlost závěrky, clonu a ISO. Dalším důležitým prvkem je stativ. K zachycení blesku budete muset použít pomalou rychlost závěrky a bez stativu je to téměř nemožné. Pro fotografování blesků je vhodný téměř jakýkoli objektiv. Raději ale používám objektivy se zoomem, ten zvyšuje možnost fotografování blesků na různé vzdálenosti. Pokud chcete fotografovat scénu s masivními mraky nad hlavou, kde blesk pouze doplňuje krajinu, pak je širokoúhlý objektiv lepší než teleobjektiv. Existuje také několik doplňků, které jsou důležité pro fotografování blesků. Je vhodné použít kabelovou spoušť nebo dálkové ovládání, pak můžete fotografovat, aniž byste se dotkli fotoaparátu. Pokud je na objektivu nebo ve fotoaparátu stabilizátor obrazu, vypněte jej, jeho provoz může vést k rozostření.
Zaostření: Nastavte objektiv na manuální ostření a poté zaostřete na nekonečno nebo na horizont.  Nastavte fotoaparát do plně manuálního režimu. Rychlost závěrky nastavíme na 5–30 sekund, to vám poskytne větší šanci zachytit blesk, někdy i více blesků. Kratší časy závěrky,1 - 2 sekundy znamenají, že popředí zůstane mnohem tmavší. Já obvykle používám dlouhé expozice 15-30 sekund. Pořiďte zkušební snímek a ujistěte se, že je váš obraz na LCD  ostrý.
Kdy a kde bude nějaká bouřka?
Na to existuje předpověď počasí a meteoradar, tam sledujete vývoj bouřkové činnosti přímo doma, na počítači, na něm vidíte kterým směrem se bouře pohybuje, pak stačí sednout do auta a vyrazit jí naproti. Po příjezdu na místo, bouři dále sleduji na smartphonu, pomocí speciálních aplikací na zobrazení meteoradaru. Fotografuji hlavně když se bouře blíží směrem k mému stanovišti.
Je mnohem obtížnější najít zajímavé místo. Určitě budete chtít mít na svých fotografiích zajímavé popředí, a nejen obvyklý výhled z okna bytu.Chcete-li dobré místo pro fotografování blesku, je potřeba si ho najít předem. Není dobré čekat, až se ocitnete uprostřed bouřky a hledat místo pro fotografování, to může být pak nejen ztráta času, ale také nebezpečné. Pamatujte si dobrá místa poblíže vašeho domova, abyste se tam mohli dostat kdykoli před bouřkou.
Když jste na místě, upevněte fotoaparát na stativ. Zaostřete objektiv fotoaparátu na nekonečno. Nastavte clonu objektivu na střední hodnotu, například f5,6 nebo f8. To umožní delší rychlost závěrky a současně zlepší kvalitu obrazu. Použijte nejnižší nastavení citlivosti ISO. 64-100 podle výrobce fotoaparátu . Pokud je to možné, nastavte rychlost závěrky na 5 až 30 sekund. Pořiďte zkušební snímek, abyste zjistili, zda je scéna správně exponována, a pamatujte, že pokud se v zorném poli zableskne, může se scéna výrazně osvětlit.
Hodně štěstí, zůstat v suchu, a co je nejdůležitější ... nenechte se zasáhnout!
 

 

Náhledy fotografií ze složky Bouře a blesky

 

Bechyně a čtvero ročních období.


Orel mořský.


Toulky naší přírodou.



Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      


Statistiky

Online: 2
Celkem: 201099
Měsíc: 4222
Den: 165